yukk blaja masak...ngeh3
tuk masa dpan gak..
jom masak..excited cari resipi masakan..
mahu msak new recipes cuti chinese new year ni..
kek? pizza? nasi kerabu? nasi tomato...sedapnyeee..dan bykkk lagi..
hee~!
Saja nk sharela..baca ek.
KEBAIKAN SOYA:
1. Ia merupakan makanan seimbang yang sangat baik
dan murah daripada daging, susu dan telur.
2. Mengandungi 50 peratus protein bagi setiap 100 gm kacang soya,
merupakan dua kali lebih daripada kacang tanah,
11 kali lebih daripada susu dan tiga kali lebih daripada telur.
3. Kaya dengan bahan mineral seperti kalsium,
sodium, magnesium, zat besi dan fosforus.
4. Kaya dengan vitamin A, B, C, D serta lacithin.
5. Ia boleh dijadikan bahan pengganti susu bagi
bayi yang mempunyai alahan terhadap susu lembu.
6. Protein soya boleh mengurangkan risiko penyakit kanser dan jantung.
7. Mudah dicerna dan mengandungi semua asid amino
yang diperlukan untuk membina dan membaiki tisu badan
yang rosak serta membekalkan tenaga.
8. Mempunyai kadar lemak yang rendah dan
kaya dengan protein, sesuai untuk pesakit jantung dan kencing manis.
No comments:
Post a Comment